Ιστορία

prokopi-istoria-kappadokia-adelfothta-osios ivannhs-o rvssos

Η Καππαδοκία βρίσκεται εκεί που η Μικρά Ασία συναντά την Ανατολία. Ο τόπος που σήμερα αποκαλούμε Καππαδοκία oρίζεται από τις πόλεις Ακσαράι, Καισάρεια, και Νίγδη. Ο Άλυς ποταμός (Κιζίλιρμακ) είναι το βόριο όριό της, και η οροσειρά του Ταύρου το νότιο. Ολόκληρη η Καππαδοκία είναι ένα οροπέδιο με υψόμετρο από 1000 έως 1500μ.
Στη συλλογική μας μνήμη η εικόνα της Καππαδοκίας συντίθεται από πλήθος στοιχείων, ιστορικών και μυθικών. Aυστηροί ιεράρχες της Εκκλησίας, ο Άι-Βασίλης με χαρτί και καλαμάρι να μας αναγγέλλει τον καινούργιο χρόνο.Σεληνιακά πέτρινα τοπία που κρύβουν αμέτρητες λαξευτές εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος να σκοτώνει το δράκο πάνω σε κάποιο βουνό, χριστιανικά χωριά, και πανέξυπνοι έμποροι που άφησαν εποχή στα παζάρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ  Περιήγηση στη Χριστιανική Ανατολή
Α.Μπαλλιάν, Ν.Παντελεάκη και Ι.Πετροπούλου.

Το Προκόπι

Προκόπι

Το Προκόπι (σημερινό Urgup) βρίσκεται 50χλμ δυτικά της Καισάρειας, μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα γεμάτη φυσικές πυραμίδες. Ο σχηματισμός της κοιλάδας του Προκοπίου συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Αργαίου όρους. Αλλεπάλληλα στρώματα ηφαιστειακού υλικού κάλυψαν τη φυσική λεκάνη, δημιουργώντας μία μοναδική φυσική σύνθεση, που το 1985 χαρακτηρίστηκε απο την unesco μνημείο φυσικής κληρονομιάς.

Περισσότερα..