Ιστορία Καππαδοκία

Ιστορία

της Καππαδοκίας

Η Καππαδοκία βρίσκεται εκεί που η Μικρά Ασία συναντά την Ανατολία. Ο τόπος που σήμερα αποκαλούμε Καππαδοκία oρίζεται από τις πόλεις Ακσαράι, Καισάρεια, και Νίγδη. Ο Άλυς ποταμός (Κιζίλιρμακ) είναι το βόριο όριό της, και η οροσειρά του Ταύρου το νότιο. Ολόκληρη η Καππαδοκία είναι ένα οροπέδιο με υψόμετρο από 1000 έως 1500μ. Στη συλλογική μας μνήμη η εικόνα της Καππαδοκίας συντίθεται από πλήθος στοιχείων, ιστορικών και μυθικών. Aυστηροί ιεράρχες της Εκκλησίας, ο Άι-Βασίλης με χαρτί και καλαμάρι να μας αναγγέλλει τον καινούργιο χρόνο.Σεληνιακά πέτρινα τοπία που κρύβουν αμέτρητες λαξευτές εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος να σκοτώνει το δράκο πάνω σε κάποιο βουνό, χριστιανικά χωριά, και πανέξυπνοι έμποροι που άφησαν εποχή στα παζάρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ  Περιήγηση στη Χριστιανική Ανατολή Α.Μπαλλιάν, Ν.Παντελεάκη και Ι.Πετροπούλου.

Περισσοτερα

Το Προκόπι

Το Προκόπι (σημερινό Urgup) βρίσκεται 50χλμ δυτικά της Καισάρειας, μέσα σε μια πανέμορφη κοιλάδα γεμάτη φυσικές πυραμίδες. Ο σχηματισμός της κοιλάδας του Προκοπίου συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Αργαίου όρους. Αλλεπάλληλα στρώματα ηφαιστειακού υλικού κάλυψαν τη φυσική λεκάνη, δημιουργώντας μία μοναδική φυσική σύνθεση, που το 1985 χαρακτηρίστηκε απο την unesco μνημείο φυσικής κληρονομιάς.
Περισσοτερα

Η Αναγέννηση

της Καππαδοκίας

Η ζύμωση που συντελέστηκε στο πεδίο του πολιτισμού, καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις αλλαγές στον οθωμανικό χώρο. Τα φιλελεύθερα διατάγματα Χάττι Σερίφ και Χάττι Χουμαγιούν το 1839 και 1856, έδωσαν στους χριστιανούς τη δυνατότητα να ανοικοδομήσουν και να ανανεώσουν τους χώρους της λατρείας τους.
Περισσοτερα

Ο Εκτουρκισμός

της Καππαδοκίας

Μετά την ήττα των Βυζαντινών στο Ματζικέρτ το 1071, στη Μικρά Ασία διείσδυσαν άτακτα υπολείμματα του σελτζουκικού στρατού, και σημειώθηκαν ληστρικές επιδρομές από νομαδικά τουρκικά φύλα, τους Τουρκομάνους.Η πολιτική και εκκλησιαστική οργάνωση καταλύθηκε.Ήδη από το 1067 η Καισάρεια δεχόταν επιδρομές Τουρκομάνων.
Περισσοτερα

Ακρίτες

το Έπος του Διγενή

Ο πόλεμος, βέβαια, δεν έπαψε ποτέ να μαίνεται στα σύνορα της αυτοκρατορίας. Ο στρατός και η διοίκηση ήταν μονίμως σε ετοιμότητα και ο οπτικός τηλέγραφος ήταν οργανωμένος έτσι ώστε, όταν η φωτιά άναβε στο κάστρο του Λούλου στα νότια, οι φρυκτωρίες διέσχιζαν διαγωνίως την Καππαδοκία και το νέο έφτανε στην Κωνσταντινούπολη σε μία ώρα
Περισσοτερα

Προπύργιο

του Βυζαντίου

Όταν στα μέσα του 7ου αιώνα οι Άραβες έγιναν μία πανίσχυρη δύναμη, οι Βυζαντινοί έχασαν όλη τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία, την Αίγυπτο και την Αρμενία. Η Καππαδοκία, που μέχρι τότε ήταν κεντρική επαρχία της βυζαντινής Μ. Ασίας, βρέθηκε τώρα στην πρώτη γραμμή.
Περισσοτερα

Η Κιβωτός

της Ορθοδοξίας

Οι ελληνορθόδοξες κοινότητες -τουρκόφωνες και ελληνόφωνες- της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών της παλαιάς "αρχισατραπίας του Ικονίου" αποτελούσαν απευθείας συνέχιση της βυζαντινής παρουσίας στη μικρασιατική ενδοχώρα.
Περισσοτερα

Χριστιανική

Καππαδοκία

Το 17μ.χ. με διάταγμα του αυτοκράτορα Τιβέριου, η Καππαδοκία έγινε επαρχία του ρωμαϊκού κράτους. Άγιος Γεώργιος Οι πόλεις, Καισάρεια, Τύανα, Νύσσα, Αραβισσός, Ναζιανζός, είχαν οργανωθεί πάνω στο ελληνικό πρότυπο, ήδη από τους Αρίαρθες. Οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούσαν ελληνικά, υπήρχαν ρήτορες και σοφιστές και, όσοι είχαν έφεση και δυνατότητα να σπουδάσουν, φοιτούσαν στην Ταρσό, την Αντιόχεια, την Έφεσο, την Αλεξάνδρεια, και την Αθήνα.
Περισσοτερα

Η προ Χριστού

Καππαδοκία

Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Καππαδοκία -σατραπεία της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών- ονομαζόταν Καπντούκα. Το όνομα αυτό πιστεύεται ότι προέρχεται από τους Χετταίους της 2ης π.Χ. χιλιετίας, που ίδρυσαν τις πρώτες πόλεις της Καππαδοκίας.
Περισσοτερα

Όσιος Ιωάννης

ο Ρώσος, ο Ομολογητής

«Ο ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΓΟΝΟΣ, ΠΡΟΚΟΠΙΕΩΝ ΚΑΥΧΗΜΑ» Ο Ρώσος στην καταγωγή άγιος Ιωάννης ο Ομολογητής γεννήθηκε το 1690. Συνελήφθη το 1711, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου, από τις οθωμανικές δυνάμεις και, αφού μεταφέρθηκε στο Προκόπι της Καππαδοκίας, υποχρεώθηκε να γίνει σκλάβος στο σπίτι ενός Τούρκου Ιππάρχου. Αντιστάθηκε σθεναρά στην επιμονή του Ιππάρχου να αλλαξοπιστήσει.
Περισσοτερα

Εγγραφείτεγια να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα της αδελφότητας!