ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΤO ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ” ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΤO ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ” ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΪΝΟΓΛΟΥ

Στη Θεσσαλονίκη και στη φιλόξενη αίθουσα της Αδελφότητας Προκοπιέων Μακεδονίας-Θράκης «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος», παρουσιάσθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το βιβλίο της γνωστής συγγραφέως Μαρίας Βεϊνόγλου με τίτλο «Το φάντασμα της Προύσας», των εκδόσεων Μπαλτά.
Ένα πολυσέλιδο βιβλίο που προσφέρει στον αναγνώστη μια πολυφωνική άποψη στην ελληνοθωμανική ιστορία, στις αλησμόνητες πατρίδες, από την πλευρά της αφηγηματικής λογοτεχνίας.
Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος Αθανάσιος Καραθανάσης και ο σπουδαίος λογοτέχνης και συγγραφέας Γιάννης Τζανής παρουσίασαν το βιβλίο στους συγκεντρωθέντες, ενώ τη δική της πινελιά προσέθεσε η συγγραφέας κ. Βεϊνόγλου προσφυγικής καταγωγής και γεννημένη στη Θεσσαλονίκη ενώ τώρα ζει στην Αθήνα.
Στην παρουσίαση, που συντόνισε η εκπαιδευτικός – συγγραφέας και δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης Ελένη Τζούτζια, παρέστησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Αδελφότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πετρίδη, ενώ προλόγισε την παρουσίαση ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Αντώνης Οραήλογλου και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας ήταν η όλη εκδήλωση. Να σημειωθεί ότι η κ. Βεϊνόγλου πρόσφατα εξελέγη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΠΣΕ.

 

Οι άγιες πατρίδες της Μικράς Ασίας μπορεί να έχασαν τους ανθρώπους τους στον, χωρίς επιστροφή, κλοιό του προσφυγισμού, αλλά τη μνήμη την θωρακίζουν οι ίδιοι οι τόποι που έμειναν, είτε στα παράλια του Αιγαίου είτε στα βάθη της Ανατολής. Ενα τέτοιο βιβλίο, απόκτημα για μια μικρασιατική βιβλιοθήκη, είναι «Το Φάντασμα της Προύσας», της Μαρίας Βεϊνόγλου, με επιστημονικό υπόβαθρο και λογοτεχνική δομή που είναι αποτέλεσμα δέκα ετών ερεύνης και μελέτης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας πάνω στο θέμα της Προύσας. Καπαδοκικής ρίζας, η κ. Μαρία Βεϊνόγλου, σύζυγος του κ. Φιλοκτήτη Βεϊνόγλου, της παλαιάς οικογένειας των Ομήρων στη Σμύρνη, έγραψε ένα σαγηνευτικό ως γραφή και επιμορφωτικό ως περιεχόμενο βιβλίο.